Kerstmis

De donkere dagen voor kerstmis. Daar had men het al over toen ik nog jong was. Vaak lelijk of miezerig weer. En maar een enkele keer dat je met kerstmis kon schaatsen rijden, of met je slee de sneeuw in.
Met kerst gebeurde er verder niet veel bij ons thuis. Je merkte er niet veel van.
Geen kerstboom, geen kaarsen, de gewone kost.
Er waren maar enkele mensen in Wijdenes die in die tijd een kerstboom hadden.
Wij gingen in schemerdonker het dorp in om er naar te kijken.
Er stond er een bij burgemeester de Goede, een grote met kaarsjes er in, veldwachter Zindel had er een, en ook bij boer Mus. Verder weet ik het eigenlijk niet. Vaak waren de glazenkleedjes al voor de ramen, zodat je niet naar binnen kon kijken. (de gewone man had nog geen gordijnen, maar kleedjes die je elke avond met het ringetje aan de haakjes voor het raam deed)
Er was wel altijd kerstfeest in de kerk. Daar mocht ik vroeger wel eens naar toe.
Het was altijd erg spannend. Er stond daar een hele grote kerstboom met van alles eraan en er was een lint die alle kaarsjes onderling verbond. Dat lint werd aangestoken, en het vuur zorgde ervoor dat alle kaarsjes gingen branden.
Dat mislukte wel eens, zodat er een lange stok moest worden gebruikt, met een brandende kaars er aan gebonden. En daar stak je dan de overige kaarsjes mee aan.
Er was altijd bewaking bij de boom. En een teil met water en een spons, en ook weer een lange stok waar een spons aan vast zat.
Sommige kleine kinderen vonden die hele onderneming maar eng, en konden nauwelijks van het feest genieten.
Er werden vast wel verhalen vertelt, en gezongen, maar die boom heeft bij mij de meeste indruk gemaakt.
Na afloop kreeg ieder kind een aardigheidje mee naar huis.
Ik weet nog dat ik thuis ook zo'n kerstboom wilde. Van een omgehakte bessen boom hebben we er toen een gemaakt. Mijn moeder kon mooie slingers van papier knippen, daar hebben we hem mee versierd! Kaarsen deden we er maar niet in.
Als je nu in schemerdonker door het dorp loopt stralen de lichtjes bijna uit elk huis je tegemoet en met de kerst worden er in menig gezin de allerlekkerste hapjes gemakt in de keuken.