Onderweg

Dat spoortje was toch wat. Zo kwam je het dorp nog eens uit. Mijn grootvader ging zeker 1 keer in het jaar met de trein naar zijn dochter in Beverwijk. Eerst met het spoortje naar Hoorn en dan de grote lijn op. (Zo noemde je dat in die tijd ) Ging je met het spoortje mee dan kon dat gewoon in je zondagse pak. Maar moest je op de grote lijn dan was iets heel bijzonders, dan kwam het deftige pak uit de kast, en moest ook het wit voor. Dit was een soort kartonachtig wit voorstuk dat over het overhemd heen ging. Daar op strikte hij dan nog een zwarte strik, een stuk deftiger dan het vlinderdasje dat bij het zondagse pak hoorde.
Je had hem eens voorbij moeten zien gaan! Het was een lange statige man met een witte baard en dan zo keurig in het pak. Soms mocht ik wel eens met hem mee als hij met het spoortje naar Venhuizen ging. Daar woonde ook een oom van mij Klaas Ham, vlak tegen de dijk. Hij woonde naast brandstoffenhandel en transportbedrijf Mastenbroek. Ik had ook een neefje Klasie en samen met hem speelden we vaak op het terrein van Mastenbroek en bleven we natuurlijk niet erg schoon, waar tante Siem dan danig over mopperde.
Hier op het dorp had ik ook een oom en tante:Teun en Grietje Koeman. Met mijn neven Cor en Jan speelde ik ook vaak en Jan vertelde ons al vaak spannende verhalen.(Jan schreef voor zijn overlijden ook stukjes over Wijdenes in de dorpskrant.) Nu moesten mijn oom Teun en tante Grietje toch ook een keer met de trein naar Beverwijk. Ze waren er al zenuwachtig van. Tante Grietje kon niet tegen achteruitrijden, en in het spoortje naar Hoorn wist ze wel hoe je moest gaan zitten. Maar op de grote lijn was dat wel even anders. Dus probeerde ze wat verschillende banken en wagonnetjes. Eindelijk dacht tante dat ze haar plekje gevondenhad. De trein vertrok, en tante reed mooi vooruit. Oom Teun keek uit het raampje en genoot van het uitzicht. Maar o wat kwam dat toch erg bekend voor! Daar was de Nadorst ook alweer met de speeltuin! Nu ze zijn in Blokker de trein maar weer uitgestapt want Beverwijk lag toch echt niet op de route Hoorn-Enkhuizen! En of ze die dag nog aangekomen zijn. kan ik je helaas niet meer vertellen.