Sinterklaas

Vroeger had ik het druk met Sinterklaas.
Wel zo'n derig jaar in functie geweest. Maar nu tijd genoeg om te schrijven hoe het vroeger was toen ik nog klein was.
Er was een groot verschil met de tijd van nu.
Sinterklaas en zijn knechten komen nu overal, in ieder stad, en ieder dorp. De winkels liggen vol met geschenken.
Een Sinterklaas is rijk! Hij heeft veel geld, dus zullen de winkels wel weer goed verkocht hebben.
Toen ik jong was werd het sinterklaasfeest ook gevierd. Anders dan nu.
Alhoewel de spanning voor de kinderen even groot is gebleven, bij ons was het veel geheimzinniger. Want je had Sinterklaas en zijn knecht alleen op een plaatje gezien of misschien in de krant. Er was een liedje van Pietje zwart als roet, met een ketting aan zijn voet, dus dat moest wel een slaaf van Sinterklaas zijn.
Vreemde zaken allemaal en je moest ook vreselijk uitkijken in de Sinterklaastijd, want Piet nam je zo mee naar Spanje. En daar bakte de bakker dan pepernoten van je!
Dus omstreeks 5 December zorgde ieder kind ervoor dat hij voor donker thuis was, want je wist nooit wie je in donker tegen zou komen!
Gelukkig had het ook zijn gezellige kanten. Ongeveer 3 weken voor het feest werden er in de winkels een sinterklaastafel gemaakt. Er werden beunen op kisten gelegd en daar gingen witte lakens overheen waar allerhande snoep op neergelegd werd. Veel suiker en chocolade beesten,maar ook chocolade letters.
Zondagmiddag mocht je daar dan heen met wat centen in je zak. Er waren in Wijdenes 3 winkels met zo'n tafel, die je natuurlijk alledrie langs ging.
Er lag ook wel eens een soort draaiend rad met snoep er op. Voor 5 cent mocht je dan aan de wijzer draaien en waar hij stopte dat snoep mocht je hebben.
Op 5 December mocht je voor dat je naar bed ging een stoeltje zetten. Je zong een liedje en dan bed. De volgende morgen keek je dan wat sinterklaas gebracht had. Ik weet nog goed dat ik een prachtige klei doos kreeg. Er zat wel een briefje bij dat dit ook alvast voor mijn verjaardag was.
Ik snapte er niks van, wat had Sint nou met mijn verjaardag te maken?
Ik was toch pas de 15 de jarig ? Had je geluk dan mocht je ook nog bij je grootouders een stoeltje zetten.
Op school kwam Sinterklaas niet. Ik denk dat dat pas in de dertiger jaren begon te komen.
Sinterklaas ....ik blijf het een mooi feest vinden. De kerstman doet zijn best, maar Piet Ham blijft een fan van Sinterklaas!