De stoomfiets

Oom Dirk had een stoomfiets. Nu dachten jullie dat ik een heel verhaal zou gaan op hangen over een fiets met een stoomketel achterop, maar helaas ik moet jullie teleurstellen.
Wij noemden een motorfiets in onze tijd een stoomfiets. En mijn oom Dirk had een hele mooie: een Harley Davidson!
In Wijdenes waren er maar enkele mannen met een stoomfiets. In andere dorpen zag je er meer. Vaak waren het de boerenzoons die er een hadden, maar in Wijdenes waren maar weinig boerenzoons die zich zo'n apparaat konden veroorloven.
Keurmeester de Leur was een van de eersten die ons dorp bezocht op een stoomfiets.
Hij moest alle slagers langs om het vlees te keuren, vooral wanneer er noodslachtingen waren. Dan kwam de keurmeester langs om te kijken of het voor consumptie geschikt was. En kwamen wij kijken naar zijn stoomfiets!
Nu de stoomfiets van oon Dirk, wat een prachtige machine was dat! Je had een flink zadel waar oom Dirk op zat, en daar achter de duo voor de passagiers.
Nu moest oom Dirk voor een boodschap naar Alkmaar, en voordat hij zou vertrekken, stond ik al geruime tijd om de stoomfiets te dreutelen .... er zou natuurlijk nog iemand achter op kunnen!
Je wou toch zeker niet mee Piet, zei oom Dirk toen hij me daar zo zag staan. Maar aan mijn gezicht kon hij wel zien dat ik niets liever wilde. Nou vooruit, ga maar aan tante zeggen dat je mee gaat! Tante had zo iets al verwacht denk ik, want ze kwam snel naar buiten met mijn jas. Vooruit Piet, je voeten op de steppies. Ze moesten even versteld worden zodat ik er bij kon, en je goed vasthouden aan het handvat.
Dat zat achter bij de duo. En meegeven bij de bochten.
Voorzichtig hoor! Of tante het nu tegen mij had of tegen oom Dirk, dat wist ik eigenlijk niet, maar oom Dirk trapte de motor aan en daar gingen we. Via Heerhugowaard naar Alkmaar en weer terug.
Thuis gekomen in Wijdenes moest ik mijn verhalen natuurlijk kwijt en mijn kameraden vonden mij maar een opscheppertje. Mee met een Harley Davidson, het zou wat!
Andere vakanties volgden, en een keer hebben ze me ook thuis gebracht met de stoomfiets ! Oom Dirk voorop, tante achter, en ik lekker warm tegen tante's boezem er tussen in!
Moest je toen mijn kameraden horen!