De eerste tractor in Wijdenes

Toen Piet Dekker van school af kwam, moest hij naar de bouw van zijn vader.
Het was niets voor hem. Vooral spitten met de greep vond hij een vreselijk geestdodend werk. De aarde, steek voor steek om keren, er kwam geen eind aan. Je zou een tractor moeten hebben! Die zou een ploeg kunnen trekken en dan was ik van dat spitten af!
Piet had het hele plan al klaar!
Hij kreeg zijn vader zo gek, dat hij toestemming kreeg om een oude automobiel te kopen. Piet kwam thuis met een tweedehands Fordje en ging aan de slag! Achter kwamen grote ijzeren wielen waar schoepen aan waren gemonteerd zodat je grip op de modder had. Hoe hij het verder voor elkaar gekregen heeft weet ik niet, maar op een dag reed er een ietwat bijzondere tractor op de bouw met Piet aan het stuur en zijn broer Klaas erachter met de ploeg, waar voorheen een paard voor stond!
Het was zeker geen makkelijk baantje voor Klaas om die ploeg recht te houden, het zweet liep hem beneer.
Ook had Piet wat met de motor gedaan, want het gevaarte liep op petroleum. Dat was een stuk goedkoper dan benzine.
Het was goedkoper dan een paard op stal zei ome Piet, zijn vader. Die moet je telkens te vreten geven als ie stil staat! En stil stond ie vaak de tractor, want je kon er nog niet veel mee doen, en door de ijzeren wielen, kon hij niet de weg op.
Maar het was wel de eerste tractor in ons dorp! Ontworpen door Piet Dekker!
Later heeft hij ook nog auto motoren geplaatst in de vissersschuit van de Mantels en in de boot van Jaap Feller.
Piet had het er druk van en had geen tijd om naar de meiden te kijken! Uiteindelijk kreeg hij toch nog verkering met Grietje Mantel, zijn buurmeisje die allang een oogje op hem had. Er was nog wat anders dan knutselen aan motoren! In het voorjaar van 1999 waren ze 60 jaar getrouwd!