Vakantie

Vakantie, dat was er in mijn jonge jaren ook. We hadden herfst, kerst, paas en zomervakantie. Vakantie was voor de meeste mensen gewoon een woord zonder veel berekenis, want de meeste mensen gingen niet op reis of zo. De meesters en juffen ja die hadden vakantie ! Maar de kinderen moesten meestal thuis helpen met bessen plukken, violenzaad en andere werkjes, war je wel mee kon helpen omdat je toch niet naar school hoefde. Wel gingen we als het warm was te zwemmen in zee (toen nog de Zuiderzee) ! Wijdenessers naar het haventje of het appelhoekje, de Lekers naar het Lekerstrandje.
In het dorp zelf weet ik nog dat de fam.Rempt (de timmerman) en de fam.Komen (de metselaar) met vakantie gingen. Ze gingen dan wel 3 dagen op reis! En altijd als het net kermis was in het dorp.
Natuurlijk zeer tegen de zin van de dochters Marie en Alie, die liever te kermis waren gegaan.
Ikzelf was in het gelukkige bezit van een oom en tante in Barsingerhorn (vlakbij Schagen).
En toen ik 9 jaar was mocht ik daar in de zomervakantie een week komen logeren (te warskip.)
Maar hoe kom je van Wijdenes naar Barsingerhorn? Achter op de fiets bij mijn vader gingen we naar Wognum.
Daar was een tram die naar Schagen ging. Vader zette me er in en ik moest goed opletten dat ik er bij Barsingerhorn weer uit zou gaan. O, wat een avontuur.
Alles verliep goed en mijn tante Trien stond al met nichie Alie op mij te wachten.
Wat een reis voor een jochie van negen! Bij tante Trien en ome Dirk had ik een prachtige week.
Oom Dirk was smid, en daar was alles te beleven. Geweldig hoe oom Dirk dat hete ijzer wist te bewerken, samen met knecht Ab, een soort sterke reus in mijn ogen. Als het regende hadden ze het druk met het beslaan van de paarden.
Ik dacht echt dat ze die paarden vreselijk pijn deden, maar oom Dirk stelde me gerust. Ze voelden er niks van.