Veronderstellingen

Nu iets over de stolpboerderij op Zuideruitweg 18 waar nu de fam S.Zwaan woont.
Ikzelf ben nog altijd van mening dat het kasteel van Floris de vijfde hier heeft gestaan.
Is het U wel eens opgevallen hoe hoog deze boerderij staat? Het is gewoonweg een bult waar vroeger rondom sloten waren. Het huis waar ik nu woon (Zuideruitweg 16) was vroeger een sloot. Het huis staat er precies op. Toen Zwaan de stolpboerderij van onze familie kocht (ik heb er ook jaren gewoond) moest er natuurlijk het een en ander veranderd worden.
Er kwamen rondom andere muren van gebruikte stenen. Dirk van der Kamp moest toen nieuwe voetingen graven,en het was wonderlijk dat hij door andere, oudere voetingen heen moest graven. Deze voetingen bestonden uit tuf en leisteen.
Vreemde materialen voor een Westfriese stolp! Professor Cor Koeman is er bij geweest en was zeer verrast. Hij had namelijk ook zijn twijfels over een kasteel zo dicht bij zee. Ook Floris zou zijn kasteel wel op een hoog punt bouwen, en niet op land wat elke winter wel een keer onder water liep! Het zou dus best daar gestaan hebben kunnen.
Helaas was er geen tijd en geld voor een echt onderzoek. Koeman was van mening dat het mogelijk was dat het kasteel daar had gestaan,of de boerderij die er voor deze was,op de resten puin was gebouwd. De Westfriezen, en ik neem aan ook wel Wijdenessers, hebben het kasteel vernield, en dat zeer grondig gedaan.
Zo zou er namelijk nooit meer een andere heerser in kunnen trekken. En een boerderij op de resten neer zetten vind ik eigenlijk ook wel een slim plan. Je zou kunnen zeggen dat daar nooit van zijn levensdagen een kasteel heeft gestaan.
Mijn grootvader, geboren in 1858 wist te vertellen dat,toen hij een schooljongen was, omstreeks 1868 deze vorige boerderij door brand is verwoest.
Beste mensen, let er maar eens op als je door het Zuideinde fietst hoe hoog deze stolp staat. Je kunt het vooral zien bij het pad tussen mijn huis en de stolp. De grond gaat er wel zo'n 1 meter en 25 cm omhoog. En let dan eens op de andere stolpboerderijen. Ze staan allemaal wel op een terp,maar die van nr. 18 staat toch wel erg hoog!
Nu moet U niet denken dat het kasteel hier echt heeft gestaan, want het blijven veronderstellingen, en een gedegen onderzoek brengt misschien heel wat anders aan het licht. Maar ik blijf er in geloven.